MARIO PETRUNIĆ, LUKA BROZINIĆ I CASPER CAPAN

'Spasili smo čovjeka s pruge dvije minute prije naleta vlaka'

Mario Petrunić (19) iz Belavića kod Duge Rese je zajedno s prijateljima Lukom Brozinićem (18) i Casperom Capanom (15) od sigurne smrti, spasio ozlijeđenog muškarca. Dobili su nagradu Ponos Hrvatske.

Odluku o finalistima Ponosa Hrvatske nikad nije bilo teže donijeti nego ove godine. Ipak, uspjeli smo izdvojiti nekoliko pojedinaca koji će ove godine primiti svoje nagrade za poštenje, dobrotu, humanost i hrabrost. Sada vam donosimo priču u kojoj ćete otkriti zašto su se Mario, Luka i Casper zasluženo našli među dobitnicima.

Minute su bile u pitanju

- Ponovno bi postupili isto, to bi trebao svatko, no nadam se da nikome neće trebati - rekao je hrabri Mario Petrunić (19) iz Belavića kod Duga Rese koji je zajedno sa prijateljima Lukom Brozinićem (18) i Casperom Capanom (15) od sigurne smrti spasio ozlijeđenog i onesviještenog muškarca.

Muškarac u dobi od oko 60 godina, lani je u veljači na željezničkoj stanici u Belavićima pao sa perona na prugu, ozlijedio se i bez svijesti ostao ležati na željezničkoj pruzi. Kada su ga vidjeli, mladići su mu bez razmišljanja odmah priskočili pomoći, svjesni u kojoj se opasnosti našao. Srećom, bili su u pravo vrijeme na pravom mjestu jer samo dvije minute nakon što su ga izvukli s tračnica, naišao je putnički vlak. Trojica prijatelja inače su i članovi Udruge mladeži Belavića, a kobnog 28. veljače oko 23,15 sati su se vraćali sa sastanka u udruzi. Zastali su kod željezničke stanice u središtu mjesta gdje su s Casperom čekali dok po njega dođe njegov tata.

- Dok smo razgovarali vidjeli smo muškarca da se s pruge pokušava popeti na peron. Malo je teturao, nije se mogao popeti. Nastavili smo razgovarati, a kada smo opet skrenuli pogled prema njemu više ga nije bilo. Odmah smo shvatili da je pao i potrčali smo do njega – prisjetili su se mladići te opisali scenu koja ih je tamo dočekala.

- Ležao je u nesvijesti između tračnice i perona s rasječenom glavom. Ruka i noga bile su mu preko pruge. U tom trenutku nam je bilo najvažnije da ga maknemo s pruge. Luka i ja smo ga uhvatili za ruke i podigli ga na peron, a Casper je odmah nazvao 112. – kaže Mario te objašnjava kako su u tom trenutku ostali pribrani.

- Kada smo ga podignuli na peron došao je k svijesti. Tek na stanici smo vidjeli da mu rana jako krvari, krv mu se slijevala u kapuljaču – govori te dodaje da nikoga od njih nije uhvatila panika niti strah, već im je samo bilo važno da u tom trenutku pomognu čovjeku i izvuku ga iz nevolje u kojoj se našao.

- Dok su Luka i Mario muškarca micali s pruge ja sam odmah pozvao pomoć i tražio Hitnu. Do dolaska Hitne s dispečerima sam bio na liniji, a kada je napokon došla, osjetio sam olakšanje. Ozlijeđeni čovjek nije znao za sebe, odmah nam nije znao reći niti svoje ime - govori hrabri Casper o nesvakidašnjem događaju.

Njihovo dobro djelo ostat će zapamćeno

Sva trojica zaključila su da im je drago što su se slučajno našli na stanici i što su čovjeku pomogli. Premda ovi skromni mladići smatraju da bi u njihovoj situaciji svaka osoba postupila na isti način, to ne možemo sa sigurnošću tvrditi. No, ono što je sigurno jest to da su Mario, Luka i Casper zaista heroji Ponosa Hrvatske te da zasluženo nose ovu titulu.

Ako svijet na mladima ostaje, ovi mladići svakako su primjer koji treba slijediti.

Kontakt

Ponos Hrvatske

Oreškovićeva 3d, 10000 Zagreb
mob : 091/ 64 00 612
fax: 01/ 60 69 660
e-mail: heroji@ponoshrvatske.hr

Dosadašnji heroji

Ponos Hrvatske dodjeljuje se od 2005. godine, a sve dosadašnje heroje i njihove emotivne priče možete pogledati ovdje.